Help! Hoe slaag ik voor Statistiek? – Overzicht
Laten we de waarheid gewoon vertellen: De meeste mensen willen gillend wegrennen van hun cursus Statistiek. Dat weten wij ook wel. Toch zal nagenoeg iedereen dit vak moeten doorploegen om zijn diploma te kunnen behalen. In dit artikel helpen wij je alvast op weg. Hoe kan je best beginnen aan je cursus?
3, 2, 1… Go!!
1. Wat is je motivatie?
Neem even de tijd om na te denken waarom jij eigenlijk Statistiek wilt studeren.
Wanneer je het even niet meer ziet zitten, is het altijd belangrijk om terug aan deze motivatie te denken: Wat wil je bereiken?
Wil jij graag je diploma halen en is statistiek daarin een noodzakelijk kwaad? Dan is dat helemaal oke. Ben je toch van plan om een academische carrière te beginnen en wil je graag een hogere score? Dan zal je aanpak waarschijnlijk ook anders zijn. Tijdens je eerste bijles statistiek gaan we hier dan ook een persoonlijk gesprek met je aan om te weten waar je motivatie ligt.
Vind je het moeilijk om inspiratie te vinden? Neem even de tijd om naar onderstaand filmpje te kijken en misschien krijg je wel een volledige andere kijk op statistiek.
Probeer over je motivatie echt eerlijk te zijn tegenover jezelf: Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je jezelf moeilijk kan motiveren om oefeningen te maken? Dan kunnen wij jou misschien motiveren om aan je oefeningen te beginnen met onze bijles statistiek in groep, waarbij je wekelijks samen met andere studenten je oefeningen voorbereid en opvolgt.
2. Statistiek leer je door het te doen
Hoeveel tijd je spendeert aan je cursus statistiek, zal in grote mate bepalen of je slaagt of niet. Je zal je cursus moeten doorploegen. Bedenk dat het je zeker kan helpen om online op zoek te gaan naar video’s die bepaalde begrippen duidelijker kunnen maken, omdat video’s veel visueler zijn dan een cursustekst. Het is belangrijk dat je de juiste video’s gaat zoeken. Hulp nodig? Ook hier kunnen wij jou bij helpen.
Om er zeker van te zijn dat je zal slagen voor je examen Statistiek, wil je een soort van ‘computerke’ in je hoofd ontwikkelen dat automatisch begint te werken wanneer je de opgave van een oefening ziet. Dit doe je door regelmatig oefeningen te maken, en dus niet een paar dagen intensief. Het is véél beter om elke dag een aantal oefeningen te maken, in plaats van op een paar dagen heel je cursus te proberen studeren.
Dus ja, die oefeningen (én die extra oefeningen) kan je best echt wel maken. Je zal een aantal vaardigheden moeten ontwikkelen, zoals logisch denken, verbanden leggen en een vraagstelling leren vertalen naar wiskundige termen, en deze vaardigheden komen er enkel door te oefenen.
Het is belangrijk dat je niet enkel oefent, maar dat je er ook zeker van bent dat je dit op een juiste manier doet. Maak dus vooral oefeningen waarvan je de oplossingen hebt, zodat je zeker bent dat je juist tewerk gaat.
3. De theorie lijkt op chinees?
Ga terug naar je oefeningen. We merken heel vaak tijdens de bijlessen dat de studenten ‘hun lampke gaat branden’ wanneer we oefeningen beginnen te maken. Begin dus niet te panikeren wanneer die cursus Statistiek echt op Chinees lijkt in het begin. Na het maken van oefeningen wordt alles vaak al veel duidelijker.
Ga vervolgens je oefeningen terugkoppelen naar je theorie. Probeer uit te leggen wat je aan het doen bent, met je cursus naast je oefeningen. Je begrip en inzicht in de materie zal veel sneller groeien, dan wanneer je alle theorie probeert te begrijpen alvorens naar je oefeningen te gaan.
4. Maak het visueel (!!!)
Maak het visueel. Probeer te tekenen wat je eigenlijk aan het doen bent. Wat wil je eigenlijk berekenen? Verbeter je inzicht door je oefeningen visueel voor te stellen voor je ze begint op te lossen. Statistiek verschilt van wiskunde in die zin dat bij de oefeningen vaak hypotheses worden getest. De oefeningen zijn veel gemakkelijker op te lossen wanneer je je visueel kan voorstellen waar je eigenlijk naar op zoek bent.
Vind je dit moeilijk? Probeer af te spreken met je studiegenoten, ga op zoek naar video’s die je kunnen helpen of neem een paar uur bijles, maar zorg ervoor dat je je cursus visueel kan voorstellen.
5. Maak oefeningen in groep
Snap je echt wat je aan het doen bent? Je kan met je studiegenoten afspreken om oefeningen in groep voor te bereiden of te bespreken. Dit is de ultieme test om te kijken of je de materie snapt en beheerst: Kan je een oefening oplossen en aan je medestudenten uitleggen wat je werkwijze was?
Het is echt een goed idee om elke week met je studiegenoten een paar uur samen te zitten en samen te kijken naar hoe je bepaalde vraagstukken kan beginnen oplossen.
Stats4Students organiseert ook begeleide oefensessies in kleine groepjes, dus contacteer ons zeker als je hier interesse in hebt.